Župa Dolac sa svojom crkvom jedna je od najstarijih u Bosni i majka je svih župa u Lašvanskoj dolini i šire. Dolina rijeke Lašve stoljećima bila je privlačna za nastanjivanje i život ljudi. Možemo sa sigurnošću zaključiti da su u dolini Lašve živjeli kršćani u najranije doba. Prema poznatim dokumentima župa se Lašva spominje 20. srpnja 1244. u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV.
Povijest župe Dolac bila je burna ali i ponosna. Preživjela je mnoge vladavine, režime i političke sisteme do danas. Prošla je kroz mnoge ratove i politička previranja, do posljednjeg zla rata u kojemu je bila gotovo uništena.
Od vajkada se u župi Dolac uz Veliku Gospu kao glavni patron, slavi sv. Anto Padovanski i sveti Anto Pustinjak.
Sv. Anto Pustinjak, rođen je oko 251. godine u bogatoj obitelji u selu Komas u gornjem Egiptu. Živio je 105 godina i svoj život je posvetio pustinjačkom načinu života. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova.
Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke. Mnogi se čude zašto je svinja pored kipa sv. Ante Pustinjaka. Svinja je u starom svijetu simbol nečistoće, simbol najtežih tjelesnih potreba i požuda. Sv. Anto, kažu, dobro se nosio s tim problemom i pobijedio je sotonu tako da mu se i sotona na koncu pokoravao i nije mogao ništa učiniti protiv njega. Zbog toga je svinja pored sv. Ante.
Svoj je život posvetio pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem isposništva. Zaštitnik je poljodjelaca i svih zanimanja vezanih uz polje. Zagovornik je kod Boga i zaštitnik kod kožnih bolesti i osipa. Pobjednik je nad grijehom i niskim strastima.
Uvijek kada nam je teško u svim životnim prilikama obratimo se svecu koji se mogao othrvati niskim strastima, svecu koji je sve svoje bogato imanje podijelio siromasima, svecu koji živi i danas koji dijeli ono što ima kako bi meni i tebi bilo bolje.
Primjer je žive vjere za daljnji život, dobrotu, molitvu i praštanje da budemo još bolji ljudi i vjernici.
Sv. Antu Pustinjaka proslavit ćemo u župi Dolac u sljedeći utorak 17. 1. 2023. Slavlju sv. Ante Pustinjaka prethodi trodnevnica koja će biti u sljedeću subotu, nedjelju i ponedjeljak s misama u 17 sati navečer.
Na sam dan sv. Ante Pustinjaka u sljedeći utorak mise će biti u 8, 9 i svečano sv. misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi u Docu.
Radosno vas pozivamo da dođete i proslavite s nama ovog velikog redovnika, isposnika, borca protiv zla, čovjeka i sveca čiji zagovor kod Boga pomaže u svim tjelesnim i duševnim životnim križevima!
Fra Marinko Didak, župnik u Docu kod Travnika

Podijeli putem: