Dragi župljani župe Dolac,  ma gdje bili!
 OBNOVA FASADE ŽUPNE CRKVE U ŽUPI DOLAC: Želimo vas obavijestiti da smo nakon što je prošlo 30 godina od rata započeli rekonstrukciju i obnovu fasade župne crkve u Docu koja je do sada bila u jako lošem stanju i prijeko je bilo potrebno započeti s njezinom obnovom. 

Uz fasadu uradit će se stepeništa uz crkvu i trotoari, cokla će biti obložena granitnim kamenom, obnovit će se i prekriti  dio krova iznad sakristije, zamijenit će se dotrajali okrugli prozori na stropu i sve što bude trebalo nakon otvorenih radova. Troškovi idu za sve što se treba uraditi preko 115.000, 00 €ura.Inače u posljednjih godinu dana uradili smo u župi Dolac sljedeće:
 NEVIĆ POLJE :Zahvaljujući providnosti dobroga Boga u potpunosti smo obnovili kapelu Srca Isusova u Nević Polju.  Podigli smo  zvonik od inoksa od 10 metara i instalirali zvono od 180 kilograma, koje poziva kao glas nebeski na molitvu i naša vjerska okupljanja naše župljane u tom dijelu župe a i šire.

Uz zvonik i zvono, postavljena je velika oltarska slika koju je naslikao naš poznati umjetnik gosp. Anto Mamuša. Potpuno je obnovljen moleraj, izrađene prave nove klupe, uređena rasvjeta s novim vrijednim lusterima. Instalirano je pravo ozvučenje i još mnogo važnih drugih detalja u tom prostoru. Sada je to uistinu pravi molitveni prostor dostojan svetih čina koji se u njemu služe. 

 PUTIĆEVO: Uz velike radove na izgradnji tornja, nabavke i ugradnje zvona, izgradnjom portala, za bivšeg župnika fra Zorana Livančića, na Putićevu smo uredili rasvjetu, instalirano je stalno ozvučenje, i napravljen je ambon. STOJKOVIĆI GROBLJE:

Nakon stanke od gotovo 40 godina ove godine poduzeli smo i hvala Bogu završili potpunu obnovu kapele na groblju u Stojkovićima, uz glavnu cestu napravljen je veliki parking kod groblja, ograđeno je groblje novom ogradom i nabavljeno je i postavljeno zvono od 50 kg. Kapelica je u potpunosti obnovljena iznutra i izvana sa novim limenim krovom, novim vratima i prozorima u PVC-materijalima,  novom fasadom. Zvonik je obložen inoksnim limom i na zvoniku je postavljen inoksni veliki križ. 

 SLIMENA GROBLJE: Naše groblje na Slimenima je najstarije i najveće groblje u našoj župi. Posvećeno je sv. Iliji proroku. U posljednjem vremenu kao kruna svih radova koji su prije obavljeni urađeni su trotoari oko kapele sv. Ilije i podignut je toranj sa nadogradnjom kupole, urađeni su određeni zemljani radovi, dovedena je struja u kapelu. Sada je to prava crkvica na brijegu uočljiva i veliki znak prisutnosti hrvatskog katoličkog puka stoljećima u župi Dolac za prošla, sadašnja, i buduća vremena. 

Nabavljeno je kvalitetno zvono iz ljevaonice u Italiji od 105 kg. koje će biti blagoslovljeno i postavljeno za sv. Iliju ove godine.  Kum zvona je naš župljanin arhitekt gospodin Josip Ledić. 

Kada se zvono postavi tamo zvonit će u istim terminima kao i na župnoj crkvi i bit će mogućnost zvonjenja kada netko umre i kod sprovoda. Sv. Ilija ove godine je u četvrtak 20. 7.  ove godine. 

Stoga iz daljega najavljujemo da će blagoslov zvona i svega što je posljednje vrijeme urađeno na groblju Slimena biti dakle na sv. Iliju u četvrtak 20. 7. 2023. sa svečanom svetom misom navečer u 18 sati.,  koju će predvoditi i blagoslov svega obaviti biskup Pero Sudar. 

Stoga vas sve župljane i vašu rodbinu i prijatelje iz drugih župa da se taj dan u što većem broju okupimo na Slimenima na ovom slavlju.  
Svi koji želite i možete svojim dobrovoljnim prilozima pomoći ove projekte osobito obnovu i rekonstrukciju i obnovu fasade naše župne crkve.  Bit ćemo  na tome veoma zahvalni!
To možete učiniti i preko računa župe Dolac koji se nalaze na ovoj Web stranici župe Dolac.  Bogu pripada najbolje! Svako vam dobro i Božji blagoslov ma gdje bili!     

                          
Fra Marinko Didak, župnik!               

MIR I DOBRO!

Podijeli putem: